Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

30 października 2008

Ciasto Bounty

Ciasto pochodzi z blogu Majanowe pieczenie, skusiło mnie bardzo szybkie wykonanie, i dostępność składników w mojej spiżarce :) Masa kokosowa jest przepyszna i mogła bym ją jeść łyżką. Ciasto prezentuje się bardzo okazale i jest smaczne, choć podobno najlepsze na drugi dzień, więc na odpowiedni efekt muszę jeszcze trochę poczekać, ponieważ biszkopt nie nasiąknął.

Składniki:
Na ciasto:
5 jaj
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ze składników przygotować tradycyjny biszkopt kakaowy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie łączymy z puszystą masą. Przelewamy ciasto do okrągłej formy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170oC.

Na krem:
3 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
250g wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy

2 i 1/2 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wiórki kokosowe i dusić na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły. Następnie dodać kostkę masła. W pozostałej połowie szklanki mleka rozprowadzić budyń śmietankowy i dodać go do pozostałej masy, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia

W czasie jak masa stygnie należy przygotować polewę.
Ja skorzystałam z kupionej w sklepie, ponieważ a) nie miałam czekolady, a nie chciało mi się iść do sklepu, b) skoro była gotowa, po co się wysilać :P.
Choć nie ukrywam wolę taką z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła.

Autorka przepisu z którego korzystałam sporządziła polewę, poprzez rozpuszczenie dwóch tabliczek czekolady do których dodała 40g masła.

Masę kokosową rozprowadzić równomiernie na cieście, a na niej rozprowadzić polewę czekoladową i wstawić do lodówki.

3 komentarze:

majana pisze...

Bardzo sie ciesze,ze skorzystałaś z przepisu i z mojego bloga :) Zapraszam Cie jak najcześciej. :) Pozdrawiam i zycze wielu wspaniałych wypieków ! :)
Majana

Anonimowy pisze...

Wlasnie sie studzi w lodowce :D przepis bardzo latwy i po wygladzie moge stwierdzic ze jest super;) Maz nie dlugo oceni:)

FISIEL pisze...

Witam jestem tak przypadkowo ponieważ myslę upieć ciasto baunty :) i trafiłam na twuj przepis... hmmm wyglada smakowicie :) ja wlasnie myslę wykorzystac wlasnie twuj przepis.
zapraszam na muj przepis www.mojeciasta-fisiel.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails