Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

17 listopada 2008

Kuchnia Żydowska


W związku z tygodniem Kuchni Żydowskiej postanowiłam przyjrzeć się troszkę bliżej jej zasadom... Kuchnia Żydowska pozostaje oryginalna dzięki temu, iż na jej całokształt bardzo duży wpływ ma religia. Zbiór przepisów dotyczących przygotowywania posiłków znajduje się w Talmudzie. Ustalają one podział zwierząt na czyste i nieczyste, oraz sposób przygotowania tych czystych. Do zwierząt koszernych zalicza się parzysto kopytne przeżuwacze czyli: cielęta, woły, sarny, jelenie, owce, kozy i bawoły. Z ptaków czystymi są wszystkie domowe: kury, gęsi, kaczki, indyki, gołębie, z dzikich: kuropatwy, przepiórki, bażanty. Czystymi rybami są te które posiadają łuski i płetwy oraz rozmnażających się poprzez składanie ikry, można przyrządzać karpie, pstrągi, śledzie i łososie. Kolejnym podziałem jest podział na potrawy mięsne i mleczne, których nie można spożywać łącznie. Po posiłku mięsnym należy odczekać 1-6 godzin, nim zjemy posiłek mleczny. Po posiłku mlecznym można zjeść mięsny pod warunkiem, że przepłucze się usta wodą i przegryzie chlebem. Choć po serach szczególnie białych zaleca się dłuższą przerwę. Kolejnym zakazem jest spożywanie krwi... Dlatego też obróbkę mięsa pozostawia się specjalistom. Do spożywania przeznacza się głównie przednią część zwierząt, tylne można spożywać po odpowiedniej obróbce.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails