Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

16 listopada 2008

Kurczak w sosie z colą

Przepis w oryginale zamieszczony jest na blogu dodaj i wymieszaj :) Ja jednak nie była bym sobą gdybym go jakoś nie przerobiła, choćby w minimalny sposób :P Dodałam więc odrobinę ziółek i przypraw bez których nie wyobrażam sobie mojej kuchni i przyrządzanych w niej potraw.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/3 szklanki coli
1/2 szklanki ketchupu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
papryka
zioła prowansalskie

Pierś myjemy i kroimy na dwie części. Każdą połowę piersi delikatnie solimy i pieprzymy, następnie podsmażamy je z każdej strony na patelni, aby się lekko zarumieniły.
Zarumienione piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wysmarowaną oliwą.
W miseczce mieszamy ketchup, cukier, miód, colę, paprykę, zioła prowansalskie, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Sosem zalewamy piersi i odstawiamy na parę minut, aby te mogły przesiąknąć smakiem sosu.
Kurczaka pieczemy 30 minut w 180oC.
Gdy pieczemy na blaszce dobrze jest ją przed wstawieniem do piekarnika przykryć folią aluminiową, albo włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia i do niego wlać sos.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails