Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

19 listopada 2008

Lamington

Czas na drugi wypróbowany dziś przepis... Lamington... na niektórych blogach przedstawiane jako domino... Jest to miękki biszkopt w czekoladowym lukrze posypany wiórkami kokosowymi, w moim przypadku zmielonymi orzeszkami i pokruszonymi biszkoptami, bo wiórki zużyłam do muffinek :) Dobre, słodkie i w dużych ilościach... Idealne dla rodzinki z dużą ilością małych łakomczuchów ;)

Składniki na biszkopt:
7 dużych jajek
250g drobnego cukru
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na polewę:
750g cukru pudru
90g kakao
70g margaryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
220 ml gorącej wody

250g wiórków kokosowych, zmielonych orzechów lub pokruszonych ciastek do obtoczenia.

Ciasto:
Do miski wbić jaja i wsypać cukier, miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i ubijać masę mikserem aż zrobi się ciepła, ale nie gorąca nie wolno dopuścić do ścięcia się jajek. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy na średnich obrotach aż masa ostygnie i zrobi się gęsta i puszysta. Do masy dodajemy w trzech porcjach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć składniki ciasta, w oryginalnym przepisie jest napisane aby robić to szpatułką, ja dalej ubijam mikserem ponieważ nie powoduje to zmiany struktury ciasta a jest szybsze. Z pierwszą porcją mąki dodajemy ekstrakt waniliowy.
Masę przelewamy do formy o wymiarach 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pieczemy 25 minut na złoty kolor.
Studzić w formie 10 minut, następnie wyjąć na kratkę, odkleić papier i całkowicie wystudzić.

Lukier:
Do garnka wsypać cukier i kakao, dodać wodę i masło i podgrzewać na niewielkim ogniu. Wymieszać na gładką masę, im rzadszy będzie lukier tym łatwiej będzie on wsiąkał w ciasto.
Wystudzone ciasto kroimy na 5 pasków a każdy z nich kroimy na 7 równych części. Maczamy kawałki biszkoptów w garnuszku z lukrem za pomocą dwóch widelców, następnie obtaczamy je w wiórkach i odkładamy na folię aluminiową aż czekoladowy lukier ostygnie.

Smacznego :)

2 komentarze:

majana pisze...

Swietny przepis! :) Do wypróbowania na pewno :)

Aneczka pisze...

Dziękuję i polecam :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails