Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

11 listopada 2008

Spaghetti z prawdziwych pomidorów

Wczoraj zrobiłam moje ukochane spaghetti z prawdziwych pomidorków :) Przepis jest banalnie prosty, a smaku nie zastąpi żaden gotowy sos dostępny w naszych sklepach. Idealny obiad dla całej rodziny...

Składniki dla 4 osób:
500g mięsa mielonego (lub pokrojonej w drobną kostkę piersi z kurczaka)
4-5 pomidorków
2 mini kostki bazyliowe lub garstka posiekanej świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
maggi
ser żółty
pieprz, sól, papryka słodka do smaku
olej rzepakowy

Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy do czosnku mięso mielone i dokładnie je rozdrabniamy, tak aby nie tworzyło żadnych większych grudek. Podsmażamy je dokładnie.
W międzyczasie pomidorki nacinamy od góry i dołu na kształt literki X i zalewamy wrzątkiem, trzymamy je tak jakieś 4-5 minut, odcedzamy i obieramy pomidorki ze skórki.
Gdy posiadacie robota kuchennego, należy pomidorki zmiksować na gładką masę i dodać do mięska.
Dla osób niezmotoryzowanych w kuchni należy pokroić pomidorki w ćwiartki i umieścić w garnuszku i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż się rozpadną i dodajemy do mięska.
Po dodaniu pomidorków, przyprawiamy bazylią, odrobiną maggi, pieprzem, papryką i solą do smaku. Dodajemy odrobinę sera żółtego i 1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu.
Dusimy jeszcze parę minut.
Podawać z makaronem spaghetti.
Smacznego!

1 komentarz:

majana pisze...

Uwielbiam spaghetti!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails