Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

12 listopada 2008

Sushi

Ostatnio często nachodzi mnie ochota na smaki pochodzące z dalekiego wschodu...
Wczoraj przyszedł czas na sushi, nie jest to może takie prawdziwe sushi, a nawet na pewno takie nie jest... Jednak mi smakuje bardzo i jest banalnie proste w przyrządzeniu :)

Składniki dla 2 osób:
5 nori (prasowane wodorosty)
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
250g ryż do sushi
marynowany imbir
pałeczki
mata do zawijania sushi
1/2 awokado
1/2 ogórek
1/4 papryka
wasabi
2 łyżeczki cukru
100g łosoś wędzony albo surowy
4 paluszki krabowe
4 krewetki

Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. U mnie tak 250g zalewamy 330 ml wody i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia i pod przykryciem przetrzymujemy jeszcze przez 15 minut. Do ryżu dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier dokładnie mieszamy. Ryż najlepiej przygotować godzinę przed przygotowywaniem sushi.
Awokado, paprykę, ogórek, łososia kroimy w paseczki. Paluszki krabowe przekrajamy na pół.
Z krewetek usuwamy pancerzyki.
Na matę do zawijania sushi układamy listek nori,
układamy na nim ryż po całej długości wąskim paskiem,
na ryżu układamy pasek łososia, lub paluszków krabowych lub krewetek,
obok nich układamy awokado, paprykę i ogórek.
Następnie zawijamy ścisło tak aby nie zwinąć razem z nori maty :) końcówkę listka z alg smarujemy BARDZO CIENKO (bo jest strasznie ostra) pastą wasabi tak aby skleiły się końce.
Bardzo ostrym nożem maczanym w wodzie kroimy rulonik sushi na krążki 2-3 cm.

Jemy z kawałeczkami marynowanego imbiru i maczane w sosie sojowym :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails