Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

11 grudnia 2008

Bananowe babeczki z czekoladą i orzechami


No więc przyszedł czas na Bananowy Tydzień i w mojej kuchni. Na pierwszy ogień poszły lody bananowe ale jeszcze się mrożą w zamrażalniku :) przepis będzie później :)
Zaczniemy więc od babeczek. Przepis pochodzi z książki którą otrzymałam od Chiquity (tak tych bananów) :)
Przepis ok, ale ja bym kilka rzeczy (składników) powodem jest to, że moje babeczki są dość ścisłe a wolę bardziej puszyste i mięciutkie w środku. Choć powiem, że w smaku są naprawdę dobre :)
Podam może wersję oryginalną i dopiszę co bym zmieniła :)

Składniki na 8 babeczek:
1 dojrzały i rozgnieciony banan
80g czekolady
1 łyżeczka esencji waniliowej
9 łyżek mąki pszennej
9 łyżek mąki kokosowej lub mąki pszennej z dodatkiem wiórków kokosowych
1 szczypta mielonego cynamonu
1 łyżeczka drożdży instant (radzę dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)
6 łyżek cukru trzcinowego
1 filiżanka wrzątku
120g prażonych orzechów laskowych
cukier puder do posypania
60g masła
9 łyżek cukru rafinowanego
2 jajka
szczypta soli

W naczyniu roztapiamy masło i chłodzimy. Ubijamy masło z cukrem rafinowanym, jajkami. Następnie dodajemy rozgniecionego banana i wanilię. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej posiekane orzechu laskowe i łączymy z uzyskaną wcześniej masą. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i 3/4 mąki kokosowej, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Ubijając łączymy obie mieszanki. Ciasto umieszczamy w 8 foremkach wyłożonych papilotkami.

Polewa: którą można sobie darować...
W miseczce łączymy cukier trzcinowy, mąkę kokosową i filiżankę wrzątku, łączymy dokładnie i polewamy tą miksturą babeczki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25-30 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails