Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

04 lutego 2009

Chińszczyzna

Dużo warzyw, słodycz ananasa i delikatne mięsko kurczaka tak brzmi mój przepis na pyszną chińszczyznę :) Pyszności :)

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
3 średnie cebulki
1 duża marchewka
garść suszonych grzybów
7 plastrów ananasa z puszki
1/2 słoiczka pędów bambusa
1/2 słoiczka kiełków fasoli mung
Marynata do mięsa:
sos sojowy
imbir
czosnek
2 łyżki cukru brązowego
chilli
Ciasto do obtoczenia mięska:
2 łyżki mąki kukurydzianej
olej
jajko
sól
woda
Sos:
sos do potraw chińskich Knorr
woda


Pierś kroimy w kosteczkę. W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, cukier, odrobinę chilli, czosnek przeciśnięty przez praskę lub skruszyć kosteczkę przyprawową, odrobina imbiru. Do marynaty wrzucamy kosteczki kurczaka i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, im dłużej tym mięsko jest delikatniejsze po usmażeniu. Gdy mięsko się marynuje kroimy w paseczki paprykę, cebulkę i marchewkę. Plastry ananasa kroimy w kawałeczki. Zalewamy grzybki wrzątkiem.

Przed smażeniem przygotowujemy ciasto do obtoczenia mięsa. Ucieramy jajko z mąką kukurydzianą, solą, dolewamy odrobinę oleju, dodajemy po trochu wody aby uzyskać półpłynne ciasto jak na naleśniki.
Dodajemy ciasto do mięsa i dokładnie mieszamy,
wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 10 minut często mieszając. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do miseczki.
Dodajemy olej na patelnię i wrzucamy cebulkę, paprykę i marchewkę dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy ananasa, kiełki fasoli mung, pędy bambusa i odsączone grzyby. Następnie dodajemy mięsko i przygotowujemy sos według przepisu na opakowaniu.
Po chwili podgrzewania możemy podawać oczywiście z ryżem który powinien zostać w międzyczasie przygotowany.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails