Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

20 lutego 2009

Pączki


Tłusty czwartek to dzień na który czeka się cały rok, mimo że pączki możemy jeść każdego innego dnia roku, to nigdy nie smakują tak jak w ten dzień :) Z tej właśnie okazji już w środę w mojej kuchnia zagościły dwa rodzaje pączków tradycyjne smażone i pieczone. Zacznę od przepisu na te które goszczą na naszych stołach od zawsze :)

Składniki:
1 kg mąki
100 g drożdży świeżych
150-200 g cukru
500 ml mleko
7 żółtek
1 całe jajo
100 g rozpuszczonej margaryny
szczypta soli
smalec do smażenia lub olej
konfitura
cukier puder do posypania

Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy 1 łyżką cukru zalewamy połową mleka i dodajemy szklankę mąki dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, żółtka roztrzepane z jajkiem, pozostałe mleko, sól i drożdże i dokładnie wyrabiamy następnie dodajemy masło i jeszcze przez chwilę wyrabiamy aby wszystko się dokładnie połączyło, w razie potrzeby podsypać mąką.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na połowę i wałkujemy na grubość ok 1cm, wykrawamy krążki, odkładamy je na ściereczkę smarujemy z wierzchu olejem i przykrywamy pozostawiając na 20 minut żeby się napuszyły.
Po tym czasie nagrzewamy olej i smażymy pączuszki na oleju po 3-4 sztuki po 1 minucie z każdej strony. Po wyjęciu odsączamy na ręcznikach papierowych, po ostudzeniu nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails