Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

22 marca 2009

Ananas w cieście

Następny przepis na hawajski weekend. Ananas świeży w słonawym cieście... Pomysł przyszedł sam otóż, brat dostał na imieniny w pracy ananasa i musiałam coś z nim wymyślić.

Składniki:
1 ananas

Ciasto:
2 jajka
1/6 szklanki mąki
szczypta soli

olej do smażenia

Ananasa obrać i usunąć wszystkie ciemne plamki. Pokroić owoc na plastry i wyciąć zdrewniały środek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i mąkę. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.

Kawałki ananasa maczamy w cieście i układamy na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażymy przez ok. minutę na każdą stronę, aż się zarumieni.
Następnie zdejmujemy na talerzy wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączamy z tłuszczu.
Podawać od razu po przyrządzeniu, najlepsze na ciepło :)
Smacznego :)

1 komentarz:

majana pisze...

Lubie i to baaardzo :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails