Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

03 kwietnia 2009

Bułeczki chałkowe i chałka

Dziś upiekłam chałkę i bułeczki z tego samego ciasta :) Oczywiście bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz... A kruszonka to jak kropka nad i :) Uważam, że nie ma nic lepszego na Wielkanocne śniadanie niż ciepła chałeczka... a do jajka może wytrawna i z makiem??

Składniki:
5 łyżek mąki
5 łyżeczek cukru
5 łyżek ciepłego mleka
50g świeżych drożdży

600g mąki pszennej
50g rozpuszczonego mleka
2 jajka
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
150 ml mleka

1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki masła

Pierwszą grupę składników umieszczamy w misce i dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy na 15-20 minut aby drożdże ruszyły.

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, mleko i wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Na koniec dodajemy stopniowo roztopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy na gładką masę i odkładamy na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Z jednej połowy robimy 6 wałeczków i splatamy je w chałkę.
Z pozostałej połowy, można zrobić drugą chałkę lub tak jak ja ukształtować 6 bułeczek, 2 gniazdka, 3 kłoski i 1 jajeczko :) Co by zapachniało Wielkanocą :)

Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220oC.
Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką przygotowaną wcześniej z mąki, masła i cukru.
Pieczemy przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. W połowie pieczenia można przykryć chałkę od góry papierem do pieczenia aby się zbytnio nie przyrumieniła.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails