Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

05 kwietnia 2009

Krucha Szarlotka

Dziś zrobiłam przepyszne ciasto, oczywiście z jabłuszkami :) Szarlotka na super kruchym i delikatnym cieście, jest wyśmienicie słodziutka i delikatnie rozpływa się w ustach :) Chyba bardziej reklamować nie trzeba :P Poza tym oczywiście to idealne ciasto na zbliżające się święta Wielkanocne :)

Składniki:
500g mąki
250g miękkiego masła
130g cukru pudru

10g cukry waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka


5 jabłek

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki drobnego cukru


Miękkie masło siekamy z mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia (lub miksujemy w mikserze :) Gdy połączymy już składniki dodajemy jajka i wyrabiamy szybko gładkie i jednolite ciasto. Formujemy zgrabną kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę, wrzucamy je do garnuszka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aby jabłka zmiękły, ale żeby się nie rozpadły. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto po schłodzeniu dzielimy na dwie części jedną nieznacznie większą od drugiej. Mniejszą część chowamy ponownie do zamrażalnika.
Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na okrągły placek trochę większy od średnicy blaszki, tak aby po włożeniu do formy otaczał również jej brzegi do połowy wysokości. Na ciasto układamy ostudzone jabłka. Następnie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je bezpośrednio na jabłka na grubych oczkach tarki. Ciasto rozprowadzamy równomiernie.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC i pieczemy ciasto przez 50-60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać delikatnie polewą czekoladową :)
100g takiego ciasto to 275 kcal ;)
Smacznego :)

5 komentarzy:

majana pisze...

Pyszniutka szarlotka !:)) Mysle, ze na świąteczny stół idealna :)
Pozdrawiam :)

asiejka pisze...

wygląd szarlotki
jest najlepszą reklamą
więcej słów nie potrzeba:)

reve82 pisze...

zgadzam się z komentarzem asiejki...super ciacho:)

Anulka pisze...

Dziękuję bardzo :) Szarlotka wyszła rewelacyjna zniknęła w zaledwie kilka godzin, na nieszczęście dla mojej figury ;P

steppennwolf pisze...

Pyszny i dość łatwy przepis :) Ja zaś nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie - moja rodzina nie lubi cynamonu (ja owszem), dlatego dodałam namoczone rodzynki do jabłek, żeby urozmaicić smak i pół kubeczka sosu waniliowego (na oko trochę śmietanki rozbełtanej z cukrem i z jajkiem) na nadzienie. W całości pycha ! Dzięki

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails