Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

24 kwietnia 2009

Lazania

Pamiętam, jak moja mama kiedyś dawno temu próbowała przyrządzić lazanię... nie wyszła jej za bardzo ponieważ nie podlała makaronu beszamelem i wyszedł zwłaszcza z wierzchu baaardzo twardy. Postanowiłam jednak wrócić do tego przepisu, bo skoro tylu ludzi lubi lazanię, no i co najważniejsze ubóstwiał, ją mój ulubiony bohater kreskówki Garfield, to jednak można przygotować ją tak aby była dobra :) I udało się :)

Składniki dla 3 osób:
ok. 15 płatów makaronu lazania
mała blaszka do pieczenia lub naczynie żaroodporne


300g mięsa mielonego
1 kartonik krojonych pomidorów

1 cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

zioła prowansalskie

sól

pieprz

papryka czerwona

bazylia

maggi
50g startego sera żółtego

200g sera żółtego w plastrach

2 łyżki oleju do smażenia


Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je podczas smażenia jak najdrobniej. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. I smażymy chwilkę aż cebula się zeszkli. Dodajemy cały kartonik pokrojonych pomidorów, i przyprawy do smaku, po czym dusimy jeszcze przez 10-15 minut. Na koniec dodajemy starty ser żółty i mieszamy, aż się rozpuści.

Beszamel
4 łyżki masła

4 łyżki mąki

3 szklanki mleka

1/2 łyżeczki Vegety


Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilkę aż się przyrumieni, dodajemy mleko, Vegetę i gotujemy przez 20 minut, mieszając trzepaczką do ubijania piany.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wylewamy tyle beszamelu aby pokrył całe dno, na to układamy płaty makaronu, na makaron równomiernie wykładamy 1/2 mięsa, przykrywamy plastrami sera żółtego, polewamy beszamelem i przykrywamy kolejnymi płatami makarony, ja ponownie polewam beszamelem i wykładam drugą połowę mięsa, kolejne plastry sera żółtego, płaty makaronu i polewamy beszamelem i kolejną warstwą sera.
Piekarnik rozgrzewamy do 200oC i pieczemy lazanię przez 40 minut. Po 20 minutach można przykręcić temperaturę do 170oC.
Smacznego :)

1 komentarz:

Cezonia pisze...

Sto lat nie jadłam lazanii ;) I już zapomnialam jaka jest dobra... pozdrawiam!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails