Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

20 kwietnia 2009

Pierś z brzoskwinią pod serowa pierzynką

Kolejny przepis mojej babci, robiła go zawsze na specjalne okazje np. obiady z okazji imienin, urodzin lub świąt... To takie niezwykłe-zwykłe kotleciki, wyśmienite połączenie piersi z kurczaka z soczystą brzoskwinią i zapieczonym serem żółtym :) Pyszności, które odmieniają oblicze zwykłego kotleta, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach, a nie wiemy co lubią, kurczaka lubią przecież wszyscy :))

Składniki:
pierś z kurczaka (mi z jednej pojedynczej wychodzą 3 kotleciki, z tej luźnej części 1, resztę przekrawam po grubości na połowę)
puszka brzoskwiń w syropie

tyle plasterków sera ile kotletów
sól i pieprz

bułka tarta

roztrzepane jajko

olej do smażenia


Piersi z kurczaka rozkrojone na kotlety solimy i pieprzymy z każdej strony następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, tak aby nie zrobić dziur w mięsie i aby nie porwało się w trakcie odklejania od deski. Dla bezpieczeństwa przed takimi wydarzeniami można kotlety włożyć przed rozbiciem do foliowej torebki. Następnie kotlety maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni, tak aby się tylko delikatnie zarumieniły i przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotleciku kładziemy odsączoną z syropu połówkę brzoskwini rozcięciem do spodu i układamy na niej plasterek żółtego sera.
Piekarnik rozgrzewamy do 200oC i zapiekamy kotlety przez 10-15 minut na grugiej od góry półce do uzyskania przypieczonej skórki z sera na brzoskwini.
Podawać ciepłe z dodatkiem ketchupu :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails