Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

21 kwietnia 2009

Puszyste Gofry

Od obiadu chodziło dziś za mną coś słodkiego, próbowałam to zajeść rodzynkami nie udało się jednak i na kolację zamiast zdrowej kanapeczki na razowym chlebku, ucztowaliśmy pysznymi Puszystymi Goframi z dżemikiem wiśniowym lub cukrem pudrem jak kto wolał :) Przepis ten mamy już od bardzo dawna i gofry zawsze wychodzą wyśmienicie, mięciutkie w środku z chrupiącą skórką, wręcz idealne :)

Składniki:
3 żółtka
1/4 szklanki oleju

1 i 1/2 szklanki mleka

1 i 3/4 szklanki mąki

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 łyżeczek cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

3 białka ubite na sztywną pianę

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałej masy, delikatnie połączyć, tak aby nie zepsuć struktury białka i masa pozostała puszysta.
Rozgrzewamy gofrownicę, zależy od tego kto ma jaką :) Gofrownica powinna być dobrze rozgrzana i posmarowana olejem, aby gofry nie przywarły.
Wylewamy ciasto na gofrownicę, nie za dużo pozostawiamy wolne brzegi, bo ciasto będzie rosnąć i gdy będzie go za dużo, będzie się wylewać poza gofrownicę.
Po 1-2 minutach sprawdzamy stan gofrów, wyjmujemy gdy są zarumienione.
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem wiśniowym lub z bitą śmietaną.
Smacznego :)

1 komentarz:

Olciaky pisze...

Mniam,rzuć jednego!:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails