Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

04 maja 2009

Naleśniki na 100 sposobów

Może tym razem nie, aż 100 sposobów przygotowania tych naleśników, ale jeden z przepisów z książeczki o takim wdzięcznym tytule :) Przepis który wybrałam na dziś to Naleśnikowe sakiewki nadziewane prażonymi jabłkami. Połączenie naleśnika z jabłuszkami z cynamonem, jak dla mnie bomba, chłopakom też smakowało :)

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/3 kostki masła
kawałki skórki z pomarańczy (pominęłam z powodu braku pomarańcz ;)
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
4 jabłka najlepiej twarde i kwaśne
4 łyżki cukru
1 cytryna
łyżeczka cynamonu

Ponad to:
cukier puder do posypania
masło do smażenia i posmarowania naczynia żaroodpornego

Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski z solą, dodać jajka roztrzepane w mleku i zmiksować. Następnie dodawać wody do uzyskania gładkiej masy o konsystencji niezbyt gęstej śmietany (wyszło mi więcej niż 1/2 szklanki). Dodać do masy masło i dokładnie połączyć, odstawić na 30 minut.
Jabłka umyć, obrać. Pokroić w ćwiartki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka, polać sokiem z całej cytryny aby nie ściemniały, dodać cukier i cynamon, podgrzewać i mieszać od czasu do czasu, aby zmiękły, ale się nie rozpadły.
Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła i smażyć naleśniki na złoty kolor. Układać na stosik, pod wpływem ciepła z innych naleśników pozostałe zmiękną i będzie łatwiej formować sakiewki. Na środek każdego naleśnika układamy farsz i zwijamy w zgrabne sakiewki, związujemy je kawałkiem skórki pomarańczowej. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy przez 5-7 minut.
Gorące oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)))

2 komentarze:

majana pisze...

Zdecydowanie coś dla mnie! JAbłuszka z cynamonem to uwielbiam, a naleśniki baaardzo lubię i robić i jeść :)
Pozdrawiam.

aga-aa pisze...

świetne! jaka odmiana dla tradycyjnie zrolowanego naleśnika!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails