Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

13 grudnia 2009

Kanelbullar i świąteczne origami

Dziś po raz pierwszy wzięłam udział w Weekendowej Piekarni i bardzo jestem szczęśliwa. Gospodyni zaproponowała nam bowiem do upieczenia przepyszne szwedzki bułeczki pachnące cynamonem. Pierwsze co mnie zdziwiło to był brak jajek w przepisie, a drugie to niesamowita miękkość bułeczek (jak to było kiedyś w reklamie "miękkie jak KACZUSZKA").
Bułeczki są przepyszne a u mnie na dodatek powstała z nich bardzo ładna choinka udekorowana gwiazdką którą sama wykonałam z papieru i odrobiny złotej farby akrylowej :)

Składniki na ok. 60 bułeczek:
Ciasto

50g świeżych drożdży
1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
150-200g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
1 decylitr cukru (100-120g)
malutka łyżeczka soli (na złamanie smaku)
1-2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
14 decylitrów pszennej mąki dobrego gatunku (800-850g)

Nadzienie

200-300g masła (patrz wyżej)
1,5 decylitra cukru (150g)
4-6 łyżek cynamonu

Jeśli chcemy mieć wersję troszkę bardziej luksusową to można zetrzeć trochę masy migdałowej na nadzienie

Do posmarowania

jajka rozbełtane (zaczynam od 2, jak trzeba "dobijam")
perłowy cukier (taki gruby)
ew. lukier coby było bardziej świątecznie (przyp. Polki)

Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i prawie całą mąkę - na wyczucie...
Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne.
Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min (czasem mi się "zapomni" i ono sobie tak rośnie i rośnie.... )
Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.

W międzyczasie wymieszać nadzienie.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty z raczej prostymi brzegami :-)) (c:a 60X25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czasu i podsypać mąką -nie będzie się kleiło do stołu.
Rozprowadzić nadzienie - po prostu posmarować każdy prostokąt tą cynamonową masą (im jej więcej tym lepsze buły).
Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków - czyli jak zwiniemy z tej długiej strony to około 2cm każdy kawałek powinien mieć.
Niech sobie teraz buły rosną pół godziny...
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C.
Można "macnąć" bułę, jak się ciasto szybko podnosi to wyrosło dostatecznie.
Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem.
Piec około 5-8 min, ale zerkać na ciasto!
Niech sobie ciut przestygną pod ściereczką...
A to wersja dla Świętego Mikołaja (choć niestety nie doczeka).
A teraz mała instrukcja origami jeśli ktoś chciałby się tak pobawić jak ja :))
Składniki:
na gwiazdki o średnicy ok. 9,5 cm
8 prostokątów z papieru o wymiarach 3x6 cm
klej do papieru

Prostokąt składamy na pół wzdłuż a następnie w szerz aby powstał kwadrat 3x3 cm. Następnie górne rogi zaginamy do osi i rozginamy. Dzięki temu będziemy mogli rogi wcisnąć do środka (tworząc tak jakby domek).Narożniki po obu stronach zaginamy do siebie (polecam je podkleić klejem aby się nie rozkładały). Następnie zginamy w połowie dolny trójkąt, przytrzymujemy za niego palcem na blacie i rozchylamy dwie płaszczyzny formy tak aby uzyskać kształt przypominający kokardkę.
Z pozostałych siedmiu elementów robimy takie same kokardki. Montaż gwiazdki polega na naklejaniu kolejnych kokardek na siebie odsuwając od osi. Ósmy element układamy na siódmym, ale druga połowa musi się znaleźć się pod pierwszą kokardką.Kokardki można pomalować na różne kolory (u mnie złoty) i udekorować nimi choinkę, kartki z życzeniami, opakowania prezentów, kwiatki itp.

4 komentarze:

margot pisze...

witam, i bułki i gwiazdka pierwsza klasa
pozdrawiam
Margot

wiosenka27 pisze...

Widzę, że jesteś prawdziwą artystką.:) A bułeczki pyszne były, to prawda:)

majana pisze...

Śliczne bułeczki i piękna gwiazdka! :))

Anonimowy pisze...

Pyszne bulki, robilam wg Twojego przepisu, pozdrawiam!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails