Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

03 czerwca 2010

Ciasto z rabarbarem

Rabarbar… uwielbiam ciasto z rabarbarem i gdy tylko ten pojawił się w zasięgu mojego wzroku musiał zostać zakupiony i przetworzony. Dla kobietek ciężarnych myślę, ze jak najbardziej pasuje, zwłaszcza gdy większą część ciasta stanowi to właśnie warzywko.
Ciasto jest pyszne, puszyste, mięciutkie i wilgotne w środku a połączenie słodyczy cukru i lekkiej kwaskowości rabarbaru wyśmienita.

Składniki:
750 g obranego i pokrojonego rabarbaru
200 g masła
320 g cukru
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki
cukier puder do dekoracji

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jaja ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników wyrabiamy dokładnie ciasto. Dodajemy rabarbar i dokładnie mieszamy, przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy około 1 godziny 15 minut do 1,5 godziny należy sprawdzać ciasto suchym patyczkiem.
Ciasto po wyjęciu z foremki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

6 komentarzy:

http://kasiula.blog4ever.com pisze...

Wyglada zabojczo wysokie, az chce sie ugryzc.

chantel pisze...

chętnie bym wzięła kawałek

chantel pisze...

no no może być smaczna

Paula pisze...

ale wielkie :) i pyszne!

wiosenka27 pisze...

Pysznie wygląda:)

majana pisze...

Świetne, puszyste ciacho!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails