Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

05 listopada 2010

Pieczony kurczak na owocach

Przepis ten zostałzainspirowany ostatnią wizytą w restauracji, gdzie mój Ukochany zamówiła sobie kurczaka na grillowanym ananasie z owocami :)
Kiedyś nie do pomyślenia dla mnie było połączenie mięska i owoców, tak teraz uważam je za zestawienie idealne :)
Mięsko z piersi wyszło bardzo wilgotne a nie suche jak niestety często pieczone piersi wychodzą, dlatego przepis polecam, bo jest nie dość, że smaczny, wykwintny i nawet do zaserwowania na wystawnej kolacji to jeszcze bardzo szybki w przygotowaniu :)

Składniki dla 2 osób:
pierś z kurczaka podwójna
brzoskwinie z puszki
ananasy z puszki
sól
pieprz
papryka
olej rzepakowy
przyprawa do mięs fit up

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki ja kroję ją pod skosem na plastry. W pojemniku z przykrywką mieszamy przyprawy, olej i dodajemy odrobinę soku z ananasów i brzoskwiń, dodajemy mięsko i marynujemy w lodówce min. godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200oC przez 30-40 minut.

Sos owocowy:
Wyjmujemy połowę brzoskwiń z puszki i 1/3 ananasów i miksujemy blenderem aż uzyskamy konsystencję jednolitego musu.


Na talerz wylewamy część sosu na nim układamy kawałki kurczaka. Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami, ziemniaczkami smażonymi z boczkiem i cebulką albo w wersji bardziej dietetycznej z brązowym ryżem :)

Smacznego :)

2 komentarze:

magda k. pisze...

te owoce mnie bardzo pasują do kurczaka :) świetny pomysł

asieja pisze...

bardzo słoneczne to danie, ładne takie.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails