Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

20 lutego 2011

Rumianek, czekolada i malina

Postanowiłam nareszcie coś napisać...
Dodaję ten przepis od razu, żeby nie zapomnieć proporcji jakie zastosowałam do przyrządzenia tego wyśmienitego, rozpieszczającego nasze podniebienia deseru...
W roli głównej występuje tu panna cotta oraz jej partner z planu mus czekoladowy, rolę drugoplanową jednakże równie ważną pełnią malina i rumianek...
W efekcie powstaje przepyszna rumiankowa panna cotta z musem czekoladowym, polana zmiksowanymi malinami - niebo w gębie...
Co prawda maliny można pominąć, ale nie warto ponieważ ich kwaskowaty smak wspaniale kontrastuje ze słodyczą panny cotty i musu :D

Składniki:
panna cotta
500 ml śmietany 30-36% słodkiej płynnej
500 ml mleka 3,6%
4 łyżeczki żelatyny
2 torebki herbaty rumiankowej
160 g cukru

mus czekoladowy
150 g czekolady (u mnie mlecznej)
300 ml śmietany
2 łyżeczki żelatyny

+ dodatek maliny (zmiksowane)

Ja zaczęłam przygotowywać deser od musu czekoladowego, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (odstawiamy do całkowitego wystudzenia do temperatury pokojowej), śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy ją delikatnie z czekoladą (śmietanę dodajemy do czekolady nigdy odwrotnie aby krem pozostał puszysty), żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody odstawiamy na 5 minut, następnie zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy do musu i delikatnie mieszamy.
Mus przekładamy do miseczek wypełniamy nim miseczki do 1/3 wysokości i wstawiamy je do lodówki.

W filiżance zaparzamy herbatkę rumiankową z 2 torebek można więcej będzie bardziej wyczuwalny, zalewamy ją około 80 ml wrzącej wody i odstawiamy na ok. 10 minut.
Do garnka wlewamy odrobinę wody (aby mleko i śmietana nam się nie przypaliły) dodajemy mleko, śmietanę i cukier podgrzewamy aż ten ostatni się rozpuści (trzeba uważać, żeby nie zagotować bo śmietana się zważy). 4 łyżeczki żelatyny zalewamy około 8 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut, następnie zalewamy gorącym rumiankiem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny dodajemy do śmietany i dokładnie mieszamy, schładzamy mieszaninę do temperatury pokojowej i wlewamy do miseczek z zastygniętym musem czekoladowym. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.

Podajemy ze zmiksowanymi malinami albo w pucharkach, albo wyjęte na talerzykach (aby wyjąć pannę cottę z miseczek należy je na chwilkę zakurzyć w ciepłej wodzie).

Smacznego :D

10 komentarzy:

Atria C. pisze...

Jak dla mnie: super pomysl z dodaniem herbaty w ogóle (widziałam ale ze sproszkowaną herbatą matha) a rumiankowa.. fajnie!Ja zrobiłabym o, z miętową!Z pewnością wykorzystam patent!:)Pozdrawiam!

Karmel-itka. pisze...

cudowny deser.
po prostu... oszałamiający!

Kubełek Smakowy pisze...

A ja dodam miętę zamiast rumianku. Pyszny ten Twój pomysł!

Kubełek Smakowy pisze...

Widzę, że Atria też :)

Arvén pisze...

Wow, zachwyca mnie dwuwarstwowość deseru i jeszcze malinowy sos! To musi być pyszne :-)

aga pisze...

ten deser zapowiada sie naprawde pysznie:)

Anulka pisze...

Bardzo się cieszę, że Wam się pomysł podoba... mięta pasuje owszem, ale ja jej nie lubię, dlatego wybrałam rumianek, może być też z pewnością każde inna herbatka ziołowa jak również po prostu wanilia :)

atina pisze...

jak dla mnie super pomysł i pyszny deser:) Dziękuję za udział w czekoladowej zabawie:) Pozdrawiam serdecznie!

j. pisze...

jej...wspaniały deser:) tylko jak tu iść na zakupy po produkty gdy za oknem właśnie rozpadał się deszcz?w sumie to chyba grad jednak z deszczem:) zapraszam także do siebie:
www.mojepowstawanie.blogspot.com
www.pod-wieczor.pl
pozdrawiam.j.

Kisiel pisze...

śliczny przepis

http://sama-slodycz.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails