Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

15 lutego 2012

Kolacja Walentynkowa - roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i sernik w krztałcie serca

 
Wczoraj świętowaliśmy dzień Świętego Walentego :)
Ja z tej okazji zorganizowałam dla naszej dwójeczki romantyczną kolację przy świecach... było smacznie i miło.
Myślę, że takie roladki można z powodzeniem przygotowywać na wystawniejsze przyjęcia nie tylko we dwoję bo są bardzo smaczne i z pewnością oryginalne. Na deser upiekłam zaś sernik wiedeński w formie serca wyszedł pięknie (to był mój pierwszy pieczony sernik...)

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią
Składniki dla 2 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie połówki
1/2 opakowania suszonych pomidorów w zalewie
1/2 kuleczki mozzarelli
2-3 gałązki bazylii

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy solą i pieprzem, układamy na niej suszone pomidory, listki bazylii i plasterki mozzarelli.
 
Zawijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Wkładamy do parowaru lub garnka przystosowanego do gotowania na parze i "parujemy" przez min. 30 minut.

Podawać ziemniaczkami pieczonymi posypanymi ziołami prowansalskimi i np. pomidorkami koktajlowymi lub jakąś wykwintną sałatką.


Sernik wiedeński
 

Składniki na tortownicę:
1 kg twarogu do sernika
8 jaj
250 g roztopionego masła
375 g cukru
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
3 łyżki kaszy mannej
100 g rodzynek
30 g płatków migdałowych
cukier waniliowy
sok z cytryny
szczypta soli

Polewa:
2 czekolady (u mnie mleczne) w przepisie gorzkie
100 ml śmietany 36%

Żółtka ubić razem z cukrem, solą i sokiem z cytryny do białości na puszystą masę.
Powoli dodawać twaróg, kaszę mannę, budyń oraz roztopione masło delikatnie mieszając, na koniec dodać rodzynki i płatki migdałowe.
W oddzielnej misce ubić białka i dodać je do masy serowej delikatnie mieszając. Przelać do tortownicy.
Ciasto pieczemy przez 60-75 minut w temperaturze 170oC. Po upieczeniu ciasto pozostawić jeszcze przez 10 minut w piekarniku.

W garnuszku podgrzewać czekoladę ze śmietaną ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Gdy przestygnie polać nią sernik.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails