Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

06 marca 2012

Kanapka a'la sybway

 

Od jakiegoś czasu gdy nachodzi mnie ochota na fast food robię sobie takie właśnie kanapki.
Najpierw piekę pyszne bagietki ze świeżym oregano (czasem można dodać też parmezan), następnie marynuje mięsko, robię sos, kroję warzywa i mam przepyszne i dużo zdrowsze jedzenie tak dobrze znane nam z barów szybkiej obsługi.
Jest to jednak dużo lepsze wyjście, po pierwsze wychodzi taniej :P, po drugie wychodzi więcej, po trzecie jest lepsze, po czwarte wiemy co jemy!

 

Składniki:
4 małe lub 2 duże bagietki:
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 opakowanie suszonych drożdży
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
kilka gałązek oregano/ 2 łyżeczki suszonego oregano
kilka łyżeczek parmezanu (opcjonalnie)

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło i cukier, dodajemy wodę, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko przestygnie (nie parzy nas) wsypujemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Na stolnicę wysiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i oregano oraz parmezan, wlewamy rozczyn drożdży i wyrabiamy, ciasto będzie się lekko kleiło do rąk. Wkładamy do miski i odstawiamy do podwojenia objętości lub jeśli ktoś tak jak ja nie lubi czekać, formujemy bagietki, układamy na blaszce i nacinamy. Gdy podwoją swoją objętość, nagrzewamy piekarnik do 260oC (u mnie 250oC), spryskiwaczem pryskamy wnętrze piekarnika wodą i wstawiamy bagietki (je też można skropić wodą), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210oC i pieczemy przez 5 minut. Bagietki powinny być rumiane i wydawać głuchy dźwięk przy pukaniu od spodu.


Mięsko:
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa lub mieszanka( papryka ostra, pieprz, zioła prowansalskie, sól, czosnek)
2 łyżki oleju

Pierś kroimy w plastry, mieszankę przypraw wsypujemy do miseczki i dodajemy olej, wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka i dokładnie mieszamy, odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut.
Następnie smażymy bez dodatku oleju lub pieczemy w folii przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC


Sos czosnkowy:
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku

Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki dodajemy śmietanę, majonez i mieszamy, odstawiamy żeby smaki się "przeżarły".


Ponadto:
pomidor pokrojony w plasterki
ogórek pokrojony w plasterki
sałata lodowa porwana na kawałki
papryka pokrojona w paseczki
rzodkiewka
i wszystkie warzywa jakie lubimy


Upieczoną bagietkę przecinamy wzdłuż długiego końca tak aby nie przeciąć jej na wylot.
Rozchylamy bagietkę i wkładamy do niej:sałatę, ogórki, pomidora, rzodkiewkę, paprykę, usmażone plastry kurczaka, polewamy wszystko sosem i zajadamy.

Gdy bagietki są już wystudzone można włożyć je przed napełnieniem na 30-40 sekund do mikrofali lub 2-3 minuty do piekarnika aby się podgrzały.
Najlepiej podawać na ciepło.
Smacznego!

1 komentarz:

kachna pisze...

pysznie wygląda :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails