Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

12 marca 2012

Pieczone jabłko z żurawiną


Przepis niezwykle prosty, ale bardzo smaczny i co najważniejsze niskokaloryczny!
Upieczone jabłko rozpływa się w ustach, a niezwykle smakowita żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak. Polecam wszystkim dbającym o linię a jednocześnie chcących delektować się słodyczami.

Składniki:
1 jabłko
2-3 łyżeczki żurawiny

Nagrzewamy piekarnik do 200oC.
Robimy w jabłku dziurkę nożem odkrawając ogonek. Następnie wydrążamy całe gniazdo nasienne.


Do powstałej dziurki wkładamy żurawinę ze słoiczka (przypomina to dżem).


Z folii aluminiowej robimy podstawkę pod jabłko, lub też wykładamy nią blaszkę, tak aby wypływające soki nie przypiekły się do blaszki.


Nadziane jabłko na folii aluminiowej wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.


W tym czasie jabłko popęka a skórka oddzieli się od miąższu.

 

Przed podaniem można usunąć skórkę lub ją pozostawić. Ja usunęłam odsłaniając pyszny miąższ.

Smacznego!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails