Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

07 marca 2012

Zupa rybna


Co zrobić dziecku aby zjadło kawałek ryby albo mięsa, podczas gdy wędlinkę z kanapki oddaje psu, kotleta pomiele w buzi i wypluje, kabanosa podobnie jak kotleta...
ZUPĘ RYBNĄ!
Dziś na obiad królowała u nas pyszna zupka rybna z pstrąga.


Składniki na mały garnuszek dla dziecka:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek seleraz
kawałek pora
2-3 gałązki natki pietruszki
mały kawałek filetu z pstrąga bez skóry (można wyfiletować skórę samemu)
liść laurowy
2 groszki ziela angielskiego
4 groszki pieprzu
sól do smaku
2-3 łyżki makaronu gwiazdki
500 ml wody

Warzywa i filet ryby pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka zalać wodą, dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i gotować na małym ogniu przez 30 minut, żeby warzywa zmiękły a zupa przeszła aromatem rybnym. Po tym czasie wrzucamy do zupy makaron w kształcie gwiazdek i gotujemy aż będzie miękki.


Moja Maja zajadała ze smakiem a do jadków nie należy.
Rybę można jeszcze rozdrobnić po ugotowaniu jeśli kawałeczki są za duże. 
Jeśli zupki będzie za dużo można z powodzeniem ją zamrozić.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails