Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

23 sierpnia 2012

Niezwykłe ziemniaczki... z boczkiem i cebulką


Nie wiem jak Wam, ale mi już znudziły się wiecznie te same nudne ziemniaki, ugotowane i albo podane z koperkiem, albo utłuczone ze śmietaną i masłem na puree ziemniaczane.

Jakiś czas temu jedliśmy takie ziemniaczki w restauracji... niby nic wyszukanego, ale smak zniewalający i dużo lepszy od tradycyjnych ziemniaczków lub frytek...

Składniki (dla 2-3 osób):
6-7 średnich ziemniaczków
1 duża cebula
150g boczku

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm.
 
 
Wrzucamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut w zależności od grubości.
Ziemniaki nie powinny się rozpadać.
Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni.
Ziemniaki odcedzamy na sitku i dorzucamy na patelnię do boczku i cebuli.
Smażymy aż się zarumienią.
Podajemy z czym chcemy u nas dziś były dodatkiem do sałatki z pomidorków i sadzonego jajka :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails