Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

04 sierpnia 2012

Pierś z kurczaka faszerowana kurkami

Czasem udaje nam się znaleźć na spacerze w lesie kilka grzybków, przeważnie są to kurki.
Znalazłam więc przepyszny przepis na pierś z kurczaka faszerowaną kurkami na blogu Eksperymentalnie....
Przepis jest bardzo smaczny, kurczak bardzo aromatyczny a kurki idealnie wpasowują się w harmonię smaków.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
200g kurek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawa do kurczaka "Kurczak złocisty"
sól, pieprz
sos sojowy

Pierś z kurczaka dzielimy na pół i odkrawamy luźne kawałki które kroimy w kostkę. W dwóch pozostałych piersiach z kurczaka robimy kieszonki i nacieramy wszystkie kawałki mięsa przyprawą do kurczaka i sosem sojowym. Odstawiamy na min. 30 minut. Można również całe piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i nie "bawić" się później w nadziewanie.


W czasie gdy mięsko się marynuje, cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju aż się zeszkli. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany). Na koniec dodajemy oczyszczone i pokrojone drobno kurki i dusimy wszystko pod przykryciem aż kurki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Do zamarynowanych piersi z kurczaka wkładamy nadzienie z kurek i zamykamy je za pomocą wykałaczek (lub zaszywamy nitką). Piersi z kurczaka podsmażamy na złoty kolor z każdej ze stron na mocno nagrzanej patelni a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut.
Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka mieszamy z farszem i podajemy.



Można jeść dosłownie ze wszystkim, Nam najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.

Smacznego :)

 
(zdjęć finalnych niestety nie ma bo znikło zbyt szybko :D)

2 komentarze:

Olka pisze...

Pyszny, sezonowy obiad :)

Dorota pisze...

pycha!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails