Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

21 września 2012

Biedronkowy tort urodzinowy na dwa latka

Torcik w kształcie biedronki dla dziecka... niby skomplikowany a jednak prosty :)

Skład:
Biszkopt rzucany
Masa budyniowa (malinowa)
Garść malin
2 Banany
Śmietana 30% 300 ml
Masa plastyczna w kolorze czerwonym (500g) i czarnym (125g)
Biały lukier

Składniki na blachę o średnicy 26cm:
7 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek. Te drugie ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy powoli cukier cały czas miksując, następnie dodajemy pojedynczo żółtka i obie mąki.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180oC. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy do tortownicy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
Jeszcze gorące ciasto zrzucamy na podłogę z wysokości 60 cm i wstawiamy do wyłączonego piekarnika pozostawiając drzwiczki otwarte.

Masa budyniowa:
2 budynie o dowolnym smaku na 0,5l mleka

750 ml mleka
cukier do budyniu
200g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru

Budynie przygotowujemy zgodnie z przepisem ale dajemy tylko 750 ml mleka, dzięki czemu budyń będzie bardzo gęsty. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, po czym dodajemy po łyżce budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Przygotowanie tortu:
  
Okrągłą miskę (najlepiej z jak najbardziej okrągłym dnem) wykładamy folią do żywności. Biszkopt przekrawamy na 3-4 spody (można użyć do tego nitki). Górny biszkopt kroimy na 6-8 trójkątów, które układamy w misce. Z następnego krążka wykrawamy okrąg o mniejszej średnicy, powstały brzeg kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy je do miski tak aby ciasto kończyło się równo z brzegiem miski.
 

Nasączamy ciasto (ja używam do tego celu rozcieńczonego soku malinowego). Wykładamy 1/4 masy budyniowej i układamy na niej dowolne owoce jeśli chcemy (u mnie maliny).
Na owocach układamy mały krążek z ciasta, nasączamy, wykładamy mniejszą połowę pozostałej masy i owoce, ponownie wykrawamy krążek z ciasta, nasączamy, wykładamy masę, owoce i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta które ewentualnie przycinamy do odpowiedniego wymiaru po ułożeniu na misce, ponownie nasączamy i przykrywamy folą spożywczą.

 

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, tak aby masa stężała i związała ciasto. (jeśli pozostały nam kawałki biszkoptu pozostawmy je do uformowania głowy).

Po tym czasie odwijamy ciasto, układamy na nim paterę i odwracamy, ciasto bez problemu wyjdzie z miski, odklejamy folię.


Ubijamy na sztywno śmietanę 30% z odrobiną cukru pudru (około 1 łyżki). Smarujemy śmietaną tort, z przodu układamy buzię biedronki, przyklejając ją na bitą śmietanę, smarujemy z wierzchu (aby masa cukrowa ładnie się układała i nie było widać łączeń biszkoptów).


Masę cukrową wałkujemy na cienkie arkusze podsypując obficie cukrem pudrem aby się nie przykleiła do blatu. Z czarnej masy odkrawamy kawałek na głowę (tyle, żeby zachodziło pod czerwoną masę), z pozostałej części wykrawamy cienki pasek, oczy i kropki. Reszta posłuży do zrobienia czułek i nóżek. Czerwoną masą wykładamy cały tulów, docinamy po dokładnym obłożeniu masą biedronki. Zwilżamy czarne fragmenty wodą i przyklejamy do tułowia (nie za bardzo bo barwnik będzie wypływał i brudził biedronkę).
Na głowie doklejamy oczy, białe gałki robimy lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.

Tort przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

A oto torcik z pierwszych urodzin mojej córci :)


8 komentarzy:

Helena Odkryła pisze...

MISTRZOSTWO ŚWIATA!!!!!!!!!!

Anonimowy pisze...

Aby uzyskac biszkopt w ksztalcie kopuly, ciasto mozna piec w zaroodpornej szklanej misce. Wysokosc mozna uzaleznic od ilosci warstw na jaka podzielimy gotowe ciasto i grubosci masy jaka uzyjemy do przekladania ciasta.










Anonimowy pisze...

Tort piękny :) Czy zamiast masy budyniowej mogę użyć bitej śmietany?

Ania pisze...

Myślę, że nie powinno być problemów z zastąpieniem masy bitą śmietaną, ale choć ja też nie przepadam za masami w tortach taka masa budyniowa jest smaczna i wcale nie taka "typowo" tortowa, więc polecam spróbować :)

Anonimowy pisze...

A co z proszkiem do pieczenia? do biszkoptu prosze o odp.

Ania pisze...

Nie dajemy

Anonimowy pisze...

Mam jeszcze jedno pytanko dlaczego budyn mi sie waży z maslem? co robie nie tak?

Ania pisze...

Obie masy masło z cukrem i budyń musza byc w tej samej temperaturze

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails