Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

05 października 2012

Kolorowa sałatka imprezowa

Dziś przepis na sałatkę... bardzo prostą, przyjemną i smaczną. Można ją tworzyć z połączenia chyba wszystkich znanych nam warzyw, jakie tylko nam smakują. Ja najbardziej lubię ją po prostu z majonezem, ale można też z powodzeniem użyć do niej sosu z jogurtu naturalnego i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku.

Składniki:
1 brokół (może być też kalafior)
1 cebula
2 pomidory
4 jajka
majonez (lub jogurt naturalny z wciśniętym ząbkiem czosnku)
sól i pieprz
(polecam też ogórka, kukurydzę, paprykę, oliwki, rzodkiewkę jeśli tylko nam smakują)

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy chwilkę w osolonej wodzie żeby zmiękł. Przelewamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą, aby zachował swoją soczystą zieleń.


Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i czekamy aż przestygną. Obieramy ze skorupek oddzielamy białka od żółtek. Białka siekamy drobno, żółtka zostawiamy w całości.


Pomidory kroimy w kosteczkę, odstawiamy na chwilkę po czym odlewamy cały sok.
Cebulę drobno siekamy.


Bierzemy dużą szklaną miskę (lub jeśli wolimy małe szklane przezroczyste miseczki po jednej dla każdego z gości) i układamy w niej warstwowo poszczególne składniki sałatki. U mnie: pomidor, odrobina soli i pieprzu, 2 łyżki majonezu, cebulka, białko jaj, sól i pieprz, 2 łyżki majonezu, brokuły, 2 łyżki majonezu, żółtka starte na drobnej tarce.

 

 Sałatkę odstawiamy do lodówki, jednak nie ma takiej potrzeby można ją pałaszować również zaraz zrobieniu.

Smacznego!

*Sałatkę można zrobić bez przekładania majonezem lub jogurtem i te podać w osobnych miseczkach tak aby każdy z gości mógł sam zdecydować który woli.

1 komentarz:

Ola pisze...

po prostu hit imprezy

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails