Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

01 października 2012

Krucha szarlotka z bezą

Przepis dość prosty i bardzo smaczny. Obawiałam się, że ciasto może być za mało słodkie ale w połączeniu ze słodka bezą i jabłkami okazuje się idealnie wyważone w smaku :)
Do zdjęć pozostał zaledwie mały kawałeczek... a to znaczy, że ciasto jest naprawdę smaczne. Nawet moja 2 letnia córeczka zajadała się nim mimo, że na dobrą sprawę jeszcze nigdy nie chciała jeść żadnego ciasta :)

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu (można dać więcej)

Z mąki, masła, 6 żółtek, proszku do pieczenia, 3 łyżek cukru i szczypty soli zagniatamy gładkie ciasto.
Wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż jabłka zmiękną. Do jabłek dodajemy cynamon i łyżkę cukru jeśli są kwaśne. Ważne, żeby jak najwięcej wody odparowało, więc przez pewien czas dusimy bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 układamy na blaszce (u mnie tortownica o śr. 26cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy aż spód się zarumieni około 15-20 minut. Resztę chowamy do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy aby troszkę przestygłow.

W misce ubijamy 6 białek na sztywną pianę, następnie dodajemy szklankę cukru i ponownie ubijamy na niskich obrotach tak aby cukier dokładnie połączył się z białkami.

Na lekko przestudzone ciasto układamy jabłka, następnie wykładamy na nie pianę, a na nią ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą 1/4 część masła wyjętą z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy przez kolejne 40-50 minut w 180oC.
Nie przykrywać ciasta folią, a po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez 20 minut.
Po tym czasie można śmiało zajadać :)


SMACZNEGO :D

5 komentarzy:

Zuza pisze...

Szarlotki bym mogła zajadać na wszystkie sposoby ;-)

Pozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com

Droczilka pisze...

Ach...szarlotek nigdy dość! Twoja wygląda przepysznie. :-)

Basia pisze...

Do takich jabłkowych wypieków nikt nie musi mnie długo namawiać :-)
Zapisuję do zrobienia, bo wygląda obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!

Anonimowy pisze...

Witam.

Mam pytanie - jak zrobić, żeby ta pianka z białek pozostała na cieście? dwa razy już robiłam, gdy wstawiałam do piekarnika pianka była bardzo wysoka ale podczas pieczenia całkowicie znikła, bez śladu praktycznie. nie wiem co robię nie tak?? będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Magda

Grzegorz M pisze...

jeśli robi Pani w malakserze to ubić pianę z 6 białek ze szczyptą soli i z łyżeczką soku z cytryny (ma być prawie ubita na sztywno,ale nie całkiem ) dodać 300 g cukru pudru i ubijać dalej na najwyższych obrotach aż do powstania sztywnej piany piec najpierw w 180 *C po tym jak zacznie łapać górę zmniejszyć na 120 *C i piec jakieś 40 min :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails