Moja internetowa książka kucharska, dzięki niej zawsze i wszędzie mam dostęp do swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów... nigdy nie zaleję ich kawą ani nie zniszczę.
Blog Kulinarny - rozwiązanie idealne!

01 marca 2013

Faszerowana pierś z kurczaka

Przepis niesamowicie prosty i jeszcze smaczniejszy :)
Pierś można nafaszerować wszystkim co tylko mamy pod ręką...
Pierwszy raz faszerowałam ją szynką i serem żółtym... kolejnym razem pieczarkami, jeszcze innym boczkiem, cebulką i serem żółtym :)
Za każdym razem pierś była soczysta i wyśmienita!

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
boczek ok. 400g
2 cebulki dymki
ser żółty
sól i pieprz
musztarda


Piersi z kurczaka nacinamy w środku tworząc kieszonkę. Staramy się nie przeciąć piersi na wylot :)
Środek piersi smarujemy musztardą.
Boczek kroimy w cienkie plastry (im cieńsze tym lepiej) układamy je na ruszcie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na min. 15 minut.
Podpieczony boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do niego posiekaną cebulkę i ser żółty pokrojony w kostkę, oraz kawałki piersi z kurczaka które zawsze zwisają z piersi.
Tym farszem nadziewamy piersi z kurczaka, które następnie po wierzchu posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy ciasno w folię spożywczą skręcając końce jak cukierki i wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
Po tym czasie odwijamy z folii i owijamy folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC około 45-60 minut.


Smacznego!

1 komentarz:

Hack pisze...

Swietny przepis, serdecznie wszysktim polecam! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails